Blue Shield Danmark
Blue Shield Danmarks primære arbejdsopgaver er at understøtte Haag-konventionen af 1954 med at sikre kulturarv i tilfælde af krig og katastrofer.
Blue Shield Danmark blev etableret i 2012. Organisationen blev grundlagt af:
- International Council of Museums (ICOM)
- International Council on Monuments and Sites (ICOMOS)
- International Council on Archives (ICA)
- International Federation of Library Associations and Institutions (IFLA)
Bestyrelsen er den aktive enhed, der planlægger og varetager Blue Shields opgaver. Bestyrelsesmedlemmerne repræsenterer de fagområder som Blue Shield arbejder indenfor.
Både den internationale Blue Shield-organisation og den danske nationalkomité Blue Shield Danmark er nonprofit-organisationer, der arbejder uafhængigt af politiske partier og synspunkter samt regering og statsapparat.
Blue Shield International
Den internationale Blue Shield-organisation: International Committee of the Blue Shield (ICBS) blev stiftet i 1996 af:
- The International Council of Museums (ICOM)
- The International Council on Monuments and Sites (ICOMOS)
- International Council on Archives (ICA)
- The International Federation of Library Associations and Institutions (IFLA)
Dermed er museer, arkitektoniske kulturværdier, arkiverne og bibliotekerne samlet i én fælles indsats.
I 2008 etablerede de forskellige nationalkomiteer en fælles organisation: The Association of National Committees of the Blue Shield (ANCBS) med det formål at styrke samarbejdet på tværs af nationale grænser.
I 2014, på generalforsamlingen i Rom, blev ICBS og ANCBS sammenlagt og i dag hedder den fælles organisation: Blue Shield International.
Logoet for Blue Shield International og de enkelte nationalkomitéer – heriblandt Blue Shield Danmark – er en lyseblå cirkel med et mørkeblåt og hvidt skjold indeni. Organisationens logo indeholder således det emblem der blev indskrevet i Haager-konventionen af 1954.
Haager-konventionen af 1954 & Blue Shield Emblemet
Haager-konventionen af 1954 er konventionen om beskyttelse af kulturarv i væbnede konflikter, og den definerer, hvordan kulturarv skal beskyttes under og efter krigshandlinger. Konventionen blev vedtaget for at undgå en gentagelse af de frygtelige ødelæggelser, som 2. verdenskrig havde forvoldt på væsentlige samlinger, historiske bygninger og monumenter. Den friholder særligt beskyttede bygninger og samlinger fra al militær aktivitet og sætter retningslinjer for, hvordan disse kan og skal beskyttes af krigens parter.
Danmark var blandt de underskrivende lande, da UNESCO’s Haager-konvention og den tilhørende 1. protokol blev vedtaget i 1954, men godkendte først konventionen i 2003. Hermed forpligtede Danmark sig folkeretligt i forhold til konventionen, blandt andet til at tage de nødvendige implementeringsskridt for at sikre konventionens overholdelse.
I 1999 blev yderligere en protokol udarbejdet. Konventionens 2. protokol gør det muligt at retsforfølge eller udlevere personer, der er skyldige i overtrædelser, rettet mod kulturværdier under væbnet konflikt.
I oktober 2017 er et lovforslag under behandling der skal gøre det muligt for Danmark at leve op til de juridiske krav der stilles i 2. protokol og dermed muliggør en dansk tiltrædelse af den fulde konvention.
Emblemet – et blåt skjold med to hvide trekanter – er indskrevet i Haager-konventionen af 1954 og skal bruges til at markere de steder, der er under særlig beskyttelse, og som derfor skal skånes ved militære handlinger og have særlig prioritet ved katastrofer.
Blue Shield Danmark – Bestyrelsen
Søren la Cour Jensen
Bestyrelsesformand
Margrethe Floryan
Bestyrelsesmedlem
Asger Svane-Knudsen
Kasserer
Marie Vest
Bestyrelsesmedlem
Sonia Jacques
Bestyrelsesmedlem
Marie Elisabeth Berg Christensen
Sekretær
Ulla Bøgvad Kejser
Suppleant
Marie Brøndgaard
Suppleant